Constructie van het IAF

De basis van een IAF-integratie is opgebouwd uit drie onderdelen:

1. Het basis framework (op Java gebaseerd)
2. Een applicatie (Java)
3. De adapters (op XML gebaseerd).Componenten Ibis Adapter Framework

Afbeelding 2. De eigenschappen van de componenten van het Ibis Adapter Framework

Alle componenten van het framework hebben, zoals te zien is in afbeelding 2,  een eigen functie:

1) Het framework
Het framework is de kern van het IAF. Om een maatwerk koppeling te realiseren tussen twee systemen, hoeven er geen aanpassingen aan dit framework verricht te worden. Het bestaat uit een selectie van best-of-breed Java-libraries en standaard Java-frameworks plus standaardkoppelingen naar veelgebruikte systemen.

2) De applicatie
De applicatie is, net als het framework, op Java gebaseerd en verzorgt de samenhang tussen adapter(s) en het framework. De adapters kunnen communiceren met het framework via de applicatie. De applicatie bevat ook de beheermodule waar een beheerder kan monitoren of alle processen goed verlopen. Ook is de applicatie tevens verantwoordelijk voor de transactionele verwerking van data.

3) De adapters
De adapters zijn het dynamische onderdeel binnen de kern van het IAF. Om de koppeling tussen verschillende systemen te kunnen maken, bevat het IAF één of meerdere adapters. Een adapter is een XML-configuratie waarin specifiek wordt aangegeven wat het systeem moet doen (bijvoorbeeld iets wat binnenkomt via FTP, importeren naar een Oracle database). De adapter zorgt dus voor de koppeling tussen specifieke systemen en het omzetten van bestanden of data en bevat de business logica voor het verwerken van de data.

Afbeelding 2b. Directe koppeling van twee systemen middels het IAF.

Afbeelding 2b. Directe koppeling van twee systemen middels het IAF.

 

Het Ibis Adapter Framework kan twee systemen direct aan elkaar koppelen, zoals te zien is op bovenstaande afbeelding (2b), maar het kan ook worden aangehaakt op een servicebus (ESB), zoals te zien is op onderstaande afbeeldingen.

Afbeelding 3a. Systemen worden op een ESB aangesloten middels het IAF.

 

Afbeelding 3b. Detailweergave van de aansluiting van een systeem op de ESB middels het IAF.